Aaaaaaaaaaaaaaaa seronoknya buat Kek Puding Jeli ni... Lalalalalalala
Macam biasa puan-puan/cik-cik/abang-abang sekelian,
Bahan-bahan
* susu cair/susu pekat manis/susu Full Cream Dutch Lady
* 2 sd besar gula
* 1/2 paket tepung kastard (jenama Nona atau Lady's Choice)
* 1 liter air- utk dicampurkan dengan kastard
* ½ biji kek coklat gulung sederhana saiznya (swiss roll pun boleh) * 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya atau buah-buahan lain ikut suka
* 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
Cara-cara Buat Puding
1. Campurkan susu pekat manis, gula kedalam 1 liter air tadi dan kacau
2. Kemudian campurkan kepada tepung kastard didalam bekas dan kacau rata sebelum diletakkan diatas api
3. Setelah rata panaskan atas api sederhana dan sentiasa kacau.
4. Pandang/perhati betul2 supaya puding tidak terlalu likat atau cair.
5. Adjust dengan tambah air masak sekiranya terlalu likat
6. Setelah masak tuangkan puding kedalam bekas
Cara-cara Buat Jeli
1. Panaskan 2 1/2 cawan air didalam bekas
2. Bila dah menggelegak baru masukkan serbuk jeli Nona tadi
3. Kacau seminit dua dan terus tuangkan keatas puding yang telah disusun dengan buahan tadi
Tadaaaaa dah siap ..senang kan.. cubalah.. kesian anak-anak nak makan
Labels
aisyah husna
(5)
anti aging program
(2)
articles
(2)
artis
(1)
beloved hubby
(2)
birthday party
(4)
blogging tips
(2)
blogspot
(1)
care new skin
(3)
cuti-cuti malaysia
(1)
Diari Cik Sembang
(7)
face book expert
(2)
family matter
(19)
fasha sandha bertudung
(1)
funny video
(1)
hacking
(1)
hiburan
(3)
Hilton Kuala Lumpur
(1)
Holiday Event
(1)
holy ramadhan
(6)
islamic activities
(8)
issues
(2)
kek puding jeli
(1)
kemerdekaan
(1)
KGV Seremban
(1)
Malay College Kuala Kangsar
(5)
MPS
(1)
personal
(9)
Petua
(2)
PMR 2009
(1)
rendang daging
(1)
resipi masakan
(7)
self development
(1)
seremban
(6)
Sosial Keluarga
(2)
speed adsense
(1)
sweeping malaysia
(1)
tadarrus quran
(1)
Tips
(2)
tutorial blog
(1)
uitm pahang
(1)
va
(1)
Mana gambar kek puding yang sudah dipotong, nak tengok gak kejadiannya..he..he..he
ReplyDeleteSal ada gak resepi lebih kurang mcm ni, tp 2 lapis ja, selapis kek selapis lg puding. Puding tu Sal campur ngan ubi manis dan bagi perisa mengikkut kesukaan ...
Sal, tak sempat nak ambik gambar.. sekejap dah licin.. ramai yang minat.. tapi saya nk buat lagi ni dah beli barang2 pun.. nanti ye
ReplyDeleteooo ni yg akk cite tu ekk. jmy panggil puding trifel (ejaan tak tau aa betul ke tak). suka buat bila balik pucong, mmg licin
ReplyDeleteaah ju, pudding triffel tu nama omputih.. tapi layer lah tu..
ReplyDeletecik sembang..komen le design blog saya yang baru..
ReplyDeletehttp://unofficial-kuis.blogspot.com
alamak zaidah , kecur laa meleleh airliouq dibuat nye , lain kali klu buat lg kirim kat dak lin bawak tuk kita orang hehehhe..
ReplyDeletekenapa x ajak,merajuklah
ReplyDelete